Verkocht
Vraagprijs € 1.685.000,- k.k.
Dijken – Nummer 2

De boerderij is gelegen aan een romantisch, doodlopend weggetje, omzoomd met wilgenrij en een enkele karakteristieke boerderij in een typisch Friese, weidse en groene omgeving. De boerderij is trots geplaatst midden op ca 7500 m2 eigen grond, aansluitend op weilanden, gelegen direct aan de Friese meren die te bereiken zijn via een prachtige boerensloot (lengte 200 meter) en eigen opgang naar het Koevordermeer , De Kûfurd.

De goed onderhouden tuin is aangelegd onder landschapsarchitectuur (Wybe de Vries) en is een typisch Friese boerderijtuin met intieme terrassen, weidse uitzichten die overgaan in het landschap en spectaculaire zonsondergangen sluiten de dag af. Kenmerkende elementen zijn onder andere: compacte boomgaard met peren en appels, kastanjebomen, rozenperk, stoere weelderige hortensia’s, diverse terrassen op het zuiden en zuid westen omringd met opvallende linden hagen.
Verwarmd zwembad (4 x 12 m) knus verborgen achter een dichte haag op het zuiden, eigen haven met steigers en rietkragen, trapveldje, de terrassen en het pad om het gehele huis heen zijn gelegd van antieke klinkertjes. De tuin is geheel omringd door water: sloten en eigen haven. De oprijlaan heeft een kiezelbedekking. Aan de noordkant van de tuin is een ruime parkeerplaats (ca 8 auto’s) die volledig uit het zicht van huis en tuin is gelegen. Een recent geheel gerenoveerde schuur inclusief een ruime bergplaats voor haardhout is gelegen aan de noordzijde.

Indeling:
het woongedeelte met een benedenverdieping van totaal 275 m2 woonoppervlakte heeft o.a. 5 knusse authentieke kamers, logeerkamer met eigen toilet en badkamer, ruime stijlvolle woonkeukenen bijkeuken, ruim toilet en, ruime entree en gang.
Op dit moment zijn 2 kamers in gebruik als woonkamer ( opkamer en zomerkamer) 2 kamers als
studeerkamer (molkekamer en studeerkamer) en 1 kamer als eetkamer.

De vloeren in de gang, keuken/bijkeuken en toilet zijn van hand gekapt Namens blauwsteen (50 x 50 cm) en voorzien van vloerverwarming.
In de overige kamers zijn de radiatoren weggewerkt in, speciaal voor deze woning vervaardigde verwarmingskasten.

Het huis kent vele authentieke details en elementen zoals de knusse opkamer met originele vloer, plafond, houten open haard (met tegels) en bedstede (als ruime kast in gebruik). Door raampartijen aan 3 zijden (noord-oost-zuid) is de opkamer gehuld in een zee van licht. De opkamer ligt hoger dan de andere kamers (4 treden trap) zodat het uitzicht zeer ruim is.
Via een steile trap is er een ruime bergzolder boven de opkamer bereikbaar.

De ‘zomerkamer’ is de verbindingskamer tussen de romp en de kop: de hals. Een kamer met origineel plafond, wand met bedstede deuren (in gebruik als kasten) prachtig gerestaureerde open haard, openslaande deuren naar de tuin, direct aansluitend bij één van de terrassen.

De woonkeuken is het warme hart van de woning en heeft uitzicht over de velden naar Langweer. De wanden zijn van plafond tot de grond voorzien van originele Friese ‘witjes’ met verschillend kleureffect. Twee antieke prachtige tableaus met geschilderde tegels (Tichelaar) maken de wand tot een sieraad in de keuken. Een schouw met spiegel (uit andere boerderij maar dezelfde periode) geeft de woonkeuken een bijzonder karakter. Het aanrecht en de gootsteen zijn op maat gemaakt van ruw gepolijst Belgisch hardsteen. De keuken is voorzien van een 6 pits-Boretti met twee ovens (klein & groot), een Amerikaanse ijskast, magnetron, afwasmachine, Quooker. Een televisie is subtiel weggewerkt in de wand. De bijkeuken, gescheiden van de keuken door de gang, is volledig modern, voorzien van ijskast, wijnkasten, ‘werkgootsteen’ en een werkkast.

De molkekeamer, de kamer waar vroeger de melk werd verwerkt tot room en boter, is uitgediept (door vorige bewoners) en in gebruik als studeerkamer. De molkekeamer ligt in een souterrain (onder de opkamer) en heeft aan drie kanten ramen.
De eetkamer is de grootste kamer heeft een ruime raam partij en een Frans eiken antieke vloer.
Een ‘koeienraam’ met de oude spijlen geeft de kamer een sfeervol karakter. De kamer is nu in gebruik als eetkamer maar kan op verschillende manieren worden ingericht.
De studeerkamer, feitelijk gebouwd in de voormalige schuur, heeft een antieke openhaard (niet origineel uit de boerderij maar prachtig in stijl aangelegd), Frans eiken antieke vloer, mooi gevormde “koeienramen”. De kamer is voorzien van een ingebouwde boekenkast die de twee wanden beslaan en een uitstraling van een echte studeerkamer geven. De logeerkamer heeft voldoende ruimte voor een twee persoonsbed en heeft twee koeienramen voorzien van binnenluiken. Delen van binten komen door de muren waarin de sfeer van de boerderij ook hier binnendringt.
De badkamer heeft een ruime douche en wasbak; een afzonderlijke toilet maakt het gemak van deze logeerkamer compleet.

Verdieping:
via een Frans eiken houten trap (nieuw ingebouwd) wordt de bovenverdieping bereikt, die bestaat uit 1 ouderslaapkamer met aansluitend badkamer en inloopkast. Daarnaast zijn er nog twee slaapkamers en een tweede badkamer. In alle ruimten steken op verrassende plaatsen de binten door die een bijzondere uitstraling geven aan de ruimten. Er is een (hobby)zolder op de tweede verdieping

De ouderslaapkamer is zeer ruim en twee dakkapellen brengen het ochtendlicht binnen. Een inloopkleedkamer met twee gesloten ruimten (kast en twee CV en een boiler).De aansluitende badkamer heeft ook de Namens Blauwsteen met vloerverwarming, zachtgroen/witte tegels van plafond tot de grond, een ligbad, twee wastafels en een luxe douche. De schuine grote vierkanten velux ramen geven een zee aan licht in de badkamer.
De kinderslaapkamers zijn identiek , de een aan de zuidzijde, de ander aan de noordzijde, ieder voorzien van twee Velux ramen en via een deur uitzicht op de deel. De tweede badkamer heeft ook uitzicht op de deel en is voorzien van een ruime douche en twee wastafels.

De deel is de ruimte waar oorspronkelijk het vee huisde en hooi en voer werden opgeslagen. De door plafond radiatoren verwarmde deel is verbonden met het woonhuis door twee openslaande deuren voorzien van ‘oud glas’ De deel is zo continue een onderdeel van het woonhuis zonder dat je het gevoel hebt in een te grote ruimte te wonen. De deel heeft een prachtige hoge handgemaakte open haard van Frans eiken, die met een soort vakwerk tot in de top van de boerderij is opgetrokken. ( tijdens de laatste verbouwing aangebracht). Het karakter van de deel is bewaard gebleven doordat de binten en dakwerk goed in het zicht zijn. Vanwege brandgevaar is het stro in het dakwerk verwijderd. Aan de zuidzijde zijn ruime openslaande deuren aangebracht waardoor er veel licht in de deel komt. Ook de hoge deur aan de zuid zijde is van glas voorzien waardoor het prachtige uitzicht tot in de woning te zien.
De binnenruimte van de deel is een vrije ruimte met een ossenbloedrode vloer, omringd door 4 binte aan weerszijde. Aan beide kanten zijn ruimten ingebouwd, 3 logeerkamers, speelkamer, bad-saunakamer, bijkeuken, toilet- , technische ruimte en garage. De deel heeft drie kamers die zijn ingericht als logeerkamer. Iedere kamer heeft een eigen karakter met houten vloeren. Kleine koeienraampjes met binnenluiken geven prachtige doorkijkjes naar de tuin.
Boven één van de logeerkamers is via een trap een kamer bereikbaar, die nu is ingericht als speelkamer.
In de deel is een luxe ruime badkamer annex relaxruimte ingericht. Afgewerkt met mooi blank hout, een ruimte met sauna, Turks stoombad, douche, dubbele wastafel en een aparte rustruimte.
Een tweede bijkeuken doet dienst als was/strijkkamer met aansluiting voor twee wasmachines, een droger, ijskast, horeca afwasmachine. In de deel zijn twee aparte toiletten.
Een technische ruimte waarin o.a. 3 cv-ketels, zwembadapparatuur zijn geplaatst en een ruime horeca inloop koelkast completeren de deel.

Soort objectWoonhuis
Woonoppervlakte1.000 m2
Bouwjaartot 1906
Aantal kamers13
Bezoek de woning site