Verkocht onder voorbehoud
Koopsom € 495.000,- k.k.
Franeker – Eise Eisingastraat 18

In de historische binnenstad van Franeker staat dit prachtig ruim en gaaf bewaarde, blokvormige monumentaal grachtenpand uit 1912. Twee bouwlagen hoog, met daarboven een hoge zolderverdieping met beschoten kap. Overgangsarchitectuur met toepassing van Art Nouveau elementen. Ook het interieur komt in aanmerking voor de bescherming van rijkswege.

Het pand met daarachter de diepe groene stadstuin met uitzicht op het bolwerk is gelegen aan een gracht in een auto luwe straat. De woning beschikt nog over bijna alle oorspronkelijke authentieke elementen en vijf van de zes originele beschilderde plafonds van de schilder Zijlstra (de 6e is overgeschilderd). De ontwerper en uitvoerder van het plan tot verbouwing van het pand was architect Nicolaas J. Adema (1860-1946) uit Franeker. In de periode van ca 1900 tot 1910 ontwierp de architect in de decoratieve bouwstijl van de Art Nouveau. Het pand is het resultaat van de verbouwing van een ouder pand, waarvoor in mei 1912 een verbouwvergunning is verleend aan Johannes W. Lunter te Franeker.

Franeker, oud academiestad is één van de Friese Elf steden en staat bekend om zijn Planetarium, aangekocht door koning Willem I in 1825, het Martenahuis, de PC (Permanente Commissie der Franeker Kaatspartij, opgericht 1835) de jaarlijkse kaatspartij. De Bogt fen Guné ( het oudste studentencafé Nederland.) en de historische binnenstad welke wordt omringd door bolwerken met een brede stadsgracht en goed begaanbare vaarwegen. Winkels, stadsschouwburg De Koornbeurs en restaurantjes liggen allen op loopafstand.

INDELING

Begane grond:
Entree met tegels tot aan het plafond, tochtportaal met geëtst glazen deur, een goed gedecoreerde lange gang met hoge plint met tegels en met de originele tegelvloer en ornamenten plafond. De gang geeft toegang tot de trap met houten handlijst en trappaal naar de 1e verdieping, het toilet en de achter gelegen vaste voorraadkast, de voor- en middenkamer en de achtergelegen keuken, die weer toegang geeft tot de tuinkamer en wasplaats en berging.

De royale woonkamer bestaat uit drie gedeeltes; de voorkamer met erker, middenkamer en de tuinkamer. De voorkamer heeft een grote ronding met zes hoge ramen, met daarboven een glas in lood raampartij waardoor er veel licht de kamer binnen valt. Het originele plafond is prachtig en geeft dit vertrek daardoor veel hoogte. Middels en suite deuren komt u in het middelste vertrek met een originele schouw met gaskachel.

De tuinkamer bereikt u hier via de grote glazen schuifdeur. Hier treft u een groot glas in lood raam aan over de gehele breedte daarnaast heeft u zicht via twee grote originele raampartijen ,waarvan een schuivend, richting de diepe achtertuin. Vanuit de tuinkamer én vanuit de gang, komt u in de keuken.

De gehele keuken is voorzien tot aan het plafond van originele tegels van Van der Hulst uit Harlingen en heeft een eenvoudig keukenblok en de originele ijskast in een voorraadkast. De wasplaats heeft een lichtkoepel en hierachter achter ligt nog een aangebouwde stenen berging, waar oorspronkelijk het toilet voor het personeel was geplaatst. De diepe achtertuin is gelegen op het noorden (verlengd op het zuiden) en heeft een vrijstaand tuinhuis met waterput halverwege de tuin.

1e verdieping:
Ruime hoge overloop met trapopgang met houten handlijst naar de 2e verdieping. Zeer ruime slaapkamer over de breedte van het huis aan de voorkant, met drie vaste kasten een wastafel en bidet. De 2e en 3e slaapkamer liggen centraal op de verdieping en hebben beide vaste kasten én wastafels. De vierde slaapkamer, ook met wastafel, ligt aan de achterzijde en heeft evenzo een beschilderd plafond en grote ramen waarvan een openslaand met een te openen bovenlicht. De eenvoudige badkamer is voorzien van een kast, douchehoek, 2e toilet en wastafel.

2e verdieping:
De zolder met overloop is deels nog oorspronkelijk en deels verbouwd tot slaapkamers (vier stuks). Hier bevinden zich nog oude houten schappen waar appels en de vruchten van de 72 fruitbomen die vroeger in de grote tuin stonden werden bewaard, en de dienstbodekamer met kast en bedstede.

Bent u naar aanleiding van deze omschrijving en het zien van de foto’s nieuwsgierig geworden, dan maken wij met serieuze belangstellenden graag een afspraak voor bezichtiging.

Soort objectWoonhuis
Woonoppervlakte312 m2
Bouwjaar1912
Aantal kamers9