Karakteristiek rijksmonument aan één van de mooiste straten in hartje binnenstad. Het voormalig grachtenpand uit 1619 is door de huidige eigenaar in 1993 volledig gerestaureerd, waarbij het oorspronkelijke zoveel mogelijk intact is gehouden. Met een sfeervolle woning als gevolg. Ook is het hier comfortabel wonen; er zijn verschillende isolerende maatregelen getroffen, de woning heeft dan ook een energielabel B.
Het herenhuis heeft een royale achtertuin op het Zuiden met vrij achterom en bevindt zich midden in het monumentale stadscentrum, is zeer goed bereikbaar en alle centrumfaciliteiten zijn vanaf deze locatie op loopafstand. Kort geleden is de Eewal autoluw gemaakt, waardoor er alleen bestemmings- en bevoorradingsverkeer rijdt. Ook openbaar vervoer, scholen en kinder(dag)opvang zijn nabij.
INDELING
Begane grond:
Entree naar ruime hal en gang die toegang bieden tot alle vertrekken van de begane grond en de kelder. Hal en gang worden gescheiden door een poortje met stuukwerk. Halverwege de hal bevindt zich een originele 17e-eeuwse spiltrap. Verder bevinden zich hier twee kamers, momenteel in gebruik als studeerkamer en bibliotheek/hobbyruimte. Deze kamers worden gescheiden door een rococo bedsteewand uit circa 1775. De ramen van de begane grond zijn voorzien van isolerend monumentenglas (voorzijde) en dubbel glas (achterzijde). Achter in de gang is een toilet en een bijkeuken met witgoedopstelling die toegang geeft tot de achtertuin.
Tuin:
De op het zuiden gesitueerde tuin is 17 meter diep (!) en geeft ondanks de ligging in het centrum rust en privacy. De onder architectuur aangelegde tuin is ingericht met twee terrassen en verschillende plantenborders. Een sfeervolle doorgang verbindt de twee terrassen, waar het op zomerse dagen fijn vertoeven is. De tuin heeft een functionerende waterput en een achterom, die vanuit de Minnemastraat toegankelijk is.
Eerste verdieping:
Via een overloop met charmant 19e eeuws traphekje is de ruime woonkamer toegankelijk. De woonkamer heeft aan de voorzijde door de grote raampartijen veel natuurlijk daglicht. De ramen zijn voorzien van achterzetglas. De gestucte kachelnis geeft veel sfeer en komt uit de 1e helft van de 19e eeuw.
De eethoek aan de achterzijde is onderdeel van de ruime woonkeuken. De keuken is uitgerust in een hoekopstelling en voorzien van gasfornuis, afzuigkap, oven en koel-vries combinatie. Aan de keuken grenst een heerlijk dakterras, gesitueerd op het zuiden waar je al snel kunt vertoeven.
Tweede verdieping:
Op de tweede verdieping zijn 2 ruime slaapkamers. De ruime slaapkamer aan de voorzijde krijgt het daglicht door de kajuit van waaruit met een prachtig uitzicht heeft over de Eewal. De slaapkamer aan de achterzijde heeft een brede vaste kastenwand. De slaapkamers zijn gescheiden door de badkamer die is voorzien van een ligbad, douche, dubbele wastafel en een toilet.
Zolderverdieping:
Via de slaapkamer aan de voorzijde is door middel van een vaste trap een extra slaapgedeelte op de vide toegankelijk. Deze vide biedt tevens toegang aan een ruime zolderberging.
Bijzonderheden:
– energielabel B
– schilderwerk: 2018 (en steeds bijgehouden)
EEN STUKJE HISTORIE
Toen tussen 1609 en 1621 er tijdelijk een bestand werd gesloten met de Spanjaarden (80 jarige oorlog) werd de zuidzijde van de Eewal bebouwd. Eerst tussen Wortelhaven en Minnemastraat, daarna tussen Minnema- en Grote Hoogstraat. Op dit gedeelte kwamen 11 nieuwe huizen, waar ook Eewal 60 onderdeel van uitmaakte.
Uiteraard is dit rijksmonument niet ontsnapt aan aanpassingen aan de tijd, waardoor het voormalig grachtenpand monumentale onderdelen uit diverse periodes bevat. Waaronder de originele 17e-eeuwse spiltrap, op de begane grond een rococo bedsteewand (circa 1775) en in de woonkamer op de 1e verdieping een prachtige gestuukte kachelnis uit de 1e helft van de 19e eeuw.