In de Transvaalwijk gelegen prachtige tussenwoning, gebouwd in 1920, met onder andere aanbouw aan de achterzijde en ruime tuin op het zuiden. Veel originele elementen in de woning, zoals meerdere schouwen, paneeldeuren, granito vloer, kamers en-suite en glas-in-lood-partijen zijn bewaard gebleven.
De Transvaalwijk met vele voorzieningen (zoals winkelcentrum, scholen en park) in de directe omgeving, bevindt zich in het westen van de stad. Het stadscentrum is tevens op loopafstand.
INDELING
Begane grond:
Entree/tochtportaal, hal (beide met granito vloer), trapopgang, kelderkast en toilet. Voorkamer met gebogen erker en fraaie natuurstenen schouw met houtkachel. Door een uitbouw aan de achterzijde en een doorbraak naar de keuken is er een ruime achterkamer ontstaan. De open keuken beschikt over diverse inbouwapparatuur en geeft toegang tot de bijkeuken. Vanuit de openslaande deuren is de zonnige achtertuin op het zuiden bereikbaar. Hier is een achterom en een vrijstaande berging met veranda aanwezig.
1e verdieping:
Fraaie overloop met paneeldeuren en lichtkoepel. Twee, aan de voorzijde gelegen slaapkamers, waarbij de ruime slaapkamer is voorzien van een natuurstenen schouw en openslaande deuren naar het balkon. Badkamer aan de achterzijde, uitgevoerd met douchecabine, ligbad, toilet en wastafelmeubel. Eveneens aan de achterzijde gelegen ruime slaapkamer met natuurstenen schouw en vaste kast. Tussen de twee grote slaapkamers bevindt zich een bergruimte/inloopkast.
Gemeentelijk monument:
De twee rijen van respectievelijk vijf woningen aan de Lijsterstraat en zeven, spiegelbeeldig identieke woningen aan de Leeuwerikstraat zijn gebouwd in 1920.
De opdrachtgever en tevens ontwerper van de woningen was de bouwondernemer Ybele Jelsma, die vergelijkbare woonblokken met “burger en rentenierhuizinge” ontwierp en liet bouwen aan de Transvaalstraat (nrs. 26 t/m 34 en 41 t/m 49). De ook in 1920 gebouwde rijtjes woningen aan de Transvaalstraat zijn in- en uitwendig vrijwel identiek aan deze woningen, maar verschillen er onder meer mee door een afwijkende beëindiging van de risalieten. De woningrijen zijn gebouwd in een aan de Amsterdamse School verwante bouwstijl. Inwendig zijn er echter ook stijlelementen die nog refereren aan de Art Nouveau architectuur van de vorige periode.
De bescherming betreft de hoofdmassa, het vooraanzicht en aanwezige interieuronderdelen.