Verkocht
Vraagprijs € 1.200.000,- k.k.
Leeuwarden – Spanjaardslaan 168

Een unieke gelegenheid om de derde bewoner(s) te worden van dit in 1939 gebouwde half vrijstaande monumentale herenhuis op een toplocatie, direct nabij het centrum van Leeuwarden en uitvalswegen.

De 15 meter diepe voortuin accentueert het zicht op de Noordersingel en het stadspark de Prinsentuin. Achter de woning strekt zich een 28 meter diepe tuin uit op het zonnige zuidwesten. Een ruime oprit leidt naar de garage. Het pand zelf telt een woonoppervlakte van maar liefst 400 m² en is 4 etages hoog. Er zijn nu 13 vertrekken, waaronder 3 woonkamers en 7 slaapkamers.

Niet alleen het inwendige, de uitstraling en het ruime perceel maken de woning uitzonderlijk. Ook het vrije uitzicht over de Noordersingel en op de Oldehove met daar tussenin de Noorder Stadsgracht (een van de mooiste natuurlijke jachthavens van Nederland) is ongekend. Met dit uitzicht heeft de laatste eigenaresse als kind vanaf de eerste verdieping de finish van de Elfstedentocht mogen aanschouwen.

Een stukje geschiedenis:
Op de plek van dit ‘drievoudig herenhuis’ stond tot het jaar 1938 Villa Nijenhove. Het land van de villa reikte tot de (latere) Nachtegaalstraat en de Pelikaanstraat. Toen deze villa, een van de grootste en meest in het oog springende van Leeuwarden, in 1938 werd gesloopt werd de grond verkocht voor de bouw van meerdere huizen.

In 1939 zijn de huidige drie grote, geschakelde herenhuizen gerealiseerd. Deze woning, nummer 168, is de grootste van de 3 woningen. De bouw wordt getypeerd als interbellumarchitectuur. De huizen hebben stalen kozijnen en beschikken over traditionele kenmerken als zadeldaken en roodbruine bakstenen met verdiepte voegen. Ze verschillen onderling in grootte, maar vormen aan de buitenkant één geheel.

Nummer 168 staat op het grootste perceel, heeft een zij ingang en een uitgebouwde erker met een gebogen raampartij aan de voorzijde. Het interieur van deze woning bleef het best bewaard, met deuren in geprofileerde omlijsting, een haardpartij en een stalen suitepui met een enkele deur.

INDELING

Begane grond:
Zijentree met toegang tot een ruime hal en de keuken. Vanuit de hal is er toegang tot de overige vertrekken. De toiletruimte heeft een voorportaal alwaar een wasbak en achtergelegen het toilet. Aan de voorzijde van de woning bevindt zich het kantoor met een prachtige ronde raampartij. De woonkamer is door een glazen scheidingswand in twee gedeeltes opgesplitst. Vanuit het voorste gedeelte is er fantastisch zicht richting de Prinsentuin en singel en de achterkamer geeft zicht èn biedt toegang, tot de achtertuin. De achterkamer is tevens ook vanuit de centrale hal te bereiken en geeft toegang tot de keuken. De ruime dichte keuken ligt naast de achterkamer en geeft toegang tot de achtergelegen bijkeuken en de kelders. De royale kelderruimte is op stahoogte en is verdeeld in drie ruimtes.

De garage is bereikbaar via de bijkeuken en ook via dubbele deuren vanaf de oprit. Er is een aparte toiletruimte in de garage, welke vroeger speciaal voor de tuinman is aangelegd.
De ruime en groene achtertuin is gelegen op het zuidwesten en is maar liefst 28 meter diep en beschikt onder andere over een vijver, diverse terrassen en veel privacy.

1e verdieping:
Een brede bordestrap leidt naar de overloop op de 1e verdieping. Aan de zijkant is een grote hoge raampartij waardoor er veel daglicht binnentreedt. De overloop geeft toegang tot een aparte toiletruimte, de vier vertrekken en de de trap naar de 2e verdieping. Aan voorzijde liggen de 1e en 2e zéér ruime slaapkamers. Beide slaapkamers beschikken over vaste kasten en geven toegang tot het balkon.
De badkamer ligt centraal op de verdieping en is via de 1e slaapkamer en vanaf de overloop bereikbaar. Er is een ligbad, douche, toilet en dubbel wastafelmeubel aanwezig. De 3e slaapkamer, eveneens zeer ruim met drie vaste kasten en kast met wastafel ligt aan de achterzijde en geeft toegang tot het balkon aan de tuinzijde. Het vierde vertrek, de waskamer, beschikt over de aansluitingen voor het witgoed en twee vaste kasten waaronder één met een wastafel. Vanuit de waskamer is het balkon ook toegankelijk.

2e verdieping:
Overloop met trapopgang naar de 3e verdieping, toegang tot een aparte doucheruimte, vier slaapkamers en een donkere kamer/inloopkast. Aan de voorzijde bevinden zich twee slaapkamers, beide met berg- en kastruimte en wastafel. Aan de achterzijde liggen ook twee ruime slaapkamers waarvan één met 3 vaste kasten,waarvan een met wastafel en een met een vaste wastafel en dubbele bergruimte.

3e verdieping:
Via een vaste trap bereikbare zeer royale zolderruimte welke nog naar wens kan worden ingevuld: gym, huisbioscoop, sauna; of alle drie.

Kenmerken:
– 7 ruime slaapkamers met de mogelijkheid voor meer
– een werkelijk unieke locatie met fantastisch uitzicht
– een ruime oprit, garage en diepe achtertuin

Soort objectWoonhuis
Woonoppervlakte402 m2
Bouwjaar1939
Aantal kamers13